Wat kan ik uitbesteden aan een PA?

Toen ik onlangs een intakegesprek had met een klant, zei ze: “Laten we met mail en agendabeheer beginnen, dan kunnen we later kijken welke werkzaamheden er verder nog bij kunnen.”

We begonnen inderdaad met mail en agendabeheer. Maar, je raadt het al, inmiddels doe ik veel meer dan alleen dat. Om je een beeld te geven, dit zijn de werkzaamheden die ik momenteel voor deze klant uitvoer:

 • Social media inplannen
 • Presentaties maken
 • Webinars inrichten 
 • Klantenservice, zowel per mail als via een online community
 • Regelen van in-person workshops/trainingen 
 • Kleinigheidjes regelen voor klanten

Voor sommige mensen komt een PA pas in beeld wanneer ze het overzicht kwijt zijn

Niets is minder waar, het kan ook een hele andere reden hebben. Soms zijn taken gewoon niet leuk en kost het je heel veel energie, tijd en daarmee dus ook geld.

Stel: je maakt een presentatie voor je webinar. Dit vind je eigenlijk helemaal niet leuk, of creatief bezig zijn is niet echt jouw ding. Dan kost dit je zeker twee keer zoveel tijd. Je kunt er in dit geval voor kiezen, een PA in te schakelen.

Ik heb dit onlangs voor een klant van mij gedaan. Omdat ik de presentatie had voorbereid en ook bij de webinar aanwezig was voor de interactie met de deelnemers, kon zij zich meer focussen op de voorbereiding en het overbrengen van haar verhaal. 

“Zo is jouw tijd dus meer waard dan het bedrag wat je uitbesteedt”.

De tijd en energie die jij bespaart kun je investeren in dingen die jij leuk vindt om te doen, zoals bijvoorbeeld het onderhouden van je klantrelaties.

Indien jij nog niet zeker weet wat je wilt uitbesteden, maak dan een lijstje met de werkzaamheden die je structureel  uitstelt. Die kosten je de meeste energie en zullen het grootste rendement opleveren als je ze niet meer zelf hoeft te doen.

 Enkele voorbeelden van taken die je kunt uitbesteden:

 • Administratie, bonnetjes invoeren
 • Boeken van een zakenreis
 • Agenda slim inrichten, zodat er meer balans is tussen werk en privé
 • Ontwerp van visitekaartjes, presentaties 
 • Opzetten en beheren van (grote) projecten, procedures
 • Regelen van offline dag trainingen/workshops 
 • Kerstpakketten samenstellen en bestellen voor je klanten 
 • Onderzoek doen voor een project o.i.d.

En zeg nou eerlijk, thuis besteed jij toch ook taken uit (aan je partner 😉 die jij niet leuk vindt, of waar jou kennis niet ligt, toch? 

Ik vind het moeilijk om uit te besteden

Die begrijp ik volledig. Want niemand doet jouw werk beter dan jijzelf, toch? Maar, de groei die jij als ondernemer wilt realiseren kan vaak alleen als je dingen gaat uitbesteden. Begin klein. Je hoeft niet alles direct over de schutting van je Personal Assistant te gooien. 

Wen aan de samenwerking en voor je het weet heb jij meer tijd over om je bezig te houden met zaken die jou meer opleveren.

En als het goed is, dan is jouw uurprijs hoger dan die van een PA dus verdien je het te allen tijde weer terug. Laat staan de extra inkomsten die jij kunt genereren als je niet meer bezig bent met bonnetjes inboeken, presentaties maken etc… 😉

Wat zou jij als eerste uitbesteden?

Nu je zo ongeveer een overzicht hebt van dingen die je zou kunnen uitbesteden, ben ik heel benieuwd naar wat jij zou willen uitbesteden.

Laat een reactie achter, of beter nog, stuur mij een e-mail. Ik wens je hoe dan ook veel succes!

Liefs Laura

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *