Productiever werken? 4 tips om dit te doen!

“Ik ben snel afgeleid. Wat kan ik het beste doen?”
Dan kan het zijn dat je takenlijst enorm groot is. Dat je te veel grote projecten en/of taken in één keer wilt oppakken of dat je iets gewoon écht niet leuk vindt (daar volgt nog een andere blog over).

Begin daarom klein.

Productiever werken houdt ook in dat je een slimme takenlijst of to-do-lijstje gebruikt. Het opsplitsen van een groot project in kleinere (deel)taken. Maak een lijst van een groot project op je planning en schrijf daaronder uit welke taken het bestaat. Dat is het begin van je to-do lijst. Daarna ga je aan de slag!

Voor wat betreft productiever werken pas ik de volgende dingen toe, die ook voor jou kunnen werken:

1. Maak een planning

Lekker voor de hand liggend, maar hoe kun je productiever werken als je geen planning hebt? Dat is rijden zonder navigatie naar niks… Je hebt geen doel. Dus maak een lijstje. Niet te groot, houdt het behapbaar.

2. Pomodoro techniek

Deze techniek komt van Francesco Cirillo en is bedoeld om je tijd te verdelen in blokken van een half uur. De timer zetten op 20-25 minuten en daarna even bewegen, thee/koffie zetten, en na 5 minuten zet je de timer weer op 20-25 minuten. Doe maximaal 3-4 blokken van een half uur en neem daarna een langere pauze.

3. Zoek een fijne plek om te werken

Het klinkt logisch, maar als je niet op een prettige plek zit om te werken, dan gaat dat ten koste van je productiviteit. De omgeving is belangrijk. Sommige mensen vinden het heerlijk om in een druk (koffie)barretje om te werken en andere mensen zoeken de rust op. Werk in ieder geval waar jij je prettig voelt. Als jij lekker werkt aan de keukentafel, dan moet je dat zéker doen!

4. Vliegtuigstand op je telefoon aanzetten.

Niets is irritanter dan gestoord worden door berichten, telefoontjes o.i.d. terwijl je je moet focussen op je werk. Of je hebt ingepland om video’s te maken, je zit er lekker in en dan gaat je telefoon. Resultaat; je kunt weer opnieuw beginnen. Als je je focus op een project, taak of opdracht wilt houden dan zet je je telefoon op vliegtuigstand! De reden is simpel, je wordt niet afgeleid. Je kunt je telefoon ook gewoon wegleggen natuurlijk, maar als je hem gebruikt om bijvoorbeeld video’s op te nemen dan gebruik je dus de vliegtuigstand.

Extra: Meldingen uit op je telefoon

Eigenlijk hoort deze bij nummer 4. Cadeautje. 😉 Ik heb momenteel álle meldingen uitgezet, want ook ik ben snel afgeleid als er een bericht binnenkomt. Het geeft meer rust. Als het echt belangrijk is, dan belt iemand maar… ;-). Deze laatste is sowieso enorm handig om niet continu met je telefoon te lopen.

Door meerdere kleine taken te doen zul je je veel productiever voelen én meer gedaan krijgen.

Hier staan voldoende mogelijkheden om je productiviteit te verhogen. Kies wat bij je past of pas alles toe. 😉 De pomodoro techniek vind ik zelf de meest prettige om mee te werken. Het dwingt me om me aan de tijd te houden en meer gedaan te krijgen.

Ik hoop dat je wat met deze tips kunt! Heb je er zelf nog meer? Laat ze dan vooral achter om anderen te inspireren!

Veel liefs, Laura 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *